Klssisen voimanoston Masters SM-kisojen viimeinen ilmoittautumispäivä on huomenna ja siihen saakka antoi seuran valmennusvastaava aikaa miettiä, yritänkö vielä 84 kiloisiin vai menenkö suoraan superiin, jossa saman seuran toinen edustaja nostaa kaikissa lajeissa noin 50 kiloa enemmän kuin minä. Noin alkulämmittelypainoina.

Alkuvuoden painonhallinta on mennyt erinäisistä järjellisistä ja useista täysin käsittämättömistä seikoista johtuen aivan vituralleen. Minusta on ilmeisesti todellakin tullut vanha ja aineenvaihduntani on jumittunut, kun paino pomppii jatkuvasti sellaisella alueella, jossa sen ei olisi pitänyt olla enää kuukauteen. Syömisellä ja juomisella ei tunnu olevan lukemaan kovin kummoista vaikutusta. Rasva on mitä ilmeisimmin muuttunut rustoksi rasvasolujen sisällä.

Jos joka päivä maha kurisee nälästä ja hikistä liikuntaa harrastan kaikkina muina päivinä paitsi niinä, jolloin lihakset ovat niin kipeinä että on parempi antaa niiden toipua (näinä päivinä ei tule syödä yhtään muita päiviä enempää), kyllä pitäisi tulosta tulla. Vaan kun ei ole tullut. Ei toimi kroppa enää samalla tavalla kuin kolmekymppisenä eikä varsinkaan kuten kaksikymppisenä. Muistaakseni silloinkin jo huomasi, kuinka oli eroa aineenvaihdunnan nopeudessa verrattuna teinivuosiin.

Ei muuta kuin laskin käteen ja pähkäilemään. Kyllä pitäisi lihan totella kuria, jos ihan vakavalla naamalla lähtee asiaan perehtymään. Yleensä tietysti menen enemmän fiiliksellä ja vältän otsan rypistämistä. Nyt on kuitenkin pakkorako, jälleen kerran.

Viisi painokiloa vastaa 35 000 kcal verran energiaa. Aikaa on 28 päivää. Energiavajeen olisi laskennallisesti oltava 1250 kcal joka päivä. Peruskulutus on varovaisesti arvioiden 1800 kcal päivässä. Ilman liikuntaa syödä saisi 550 kcal/päivä seuraavien 28 päivän ajan, mikä on täysin mahdoton ajatus kun tavoitteena on kuitenkin saada noin 360 kiloa rautaa nousemaan kisoissa. Realistisesti ajatellen eli kroppaa rikkomatta on mahdollista hankkia noin 700 kcal päivittäinen lisäkulutus liikunnasta.

Eli: 28 päivää, 1250 kcal edestä ruokaa, 700 kcal edestä liikuntaa. Joka päivä. Lopussa seisoo joko kiitos taikka kuolema. Nähtäväksi jää, saanko Sulamon kalorilaskurit hakkeroitua hyväksymään tällaiset parametrit. Se kun on uudistettu sellaiseksi, että se pyrkii estämään kaikkein päättömimmät viritykset ja kannustaa terveelliseen painonpudotukseen. Kilpaurheilua ei jälleen kerran voi väittää mitenkään terveelliseksi elämäntavaksi.

Kun tämä suunnitelma kuitenkin tavalla tai toisella, syystä tai toisesta, tulee matkan varrella kusemaan, viimeisenä oljenkortena on viimeisten päivien nesteenpoisto-operaatio, jolla on mahdollista pudottaa pari kiloa.

Pää on kipeä kolmatta viikkoa jo ennestään: Nälkäpäänsärky.