Nonniin, nyt kun on nuoret ja hupsut tytönhuitukat moitittu, voisi vaikka suorittaa pientä itsekritiikkiä omien tekemistensä suhteen eli analyysiä siitä, miksei treeni kulje optimaalisesti:

- Tyhjällä vatsalla treenaamisen yrittäminen on aivan sekoboltsia touhua. Vaikka ennen puolta päivää ei oikein ruoka maistu ja tällä hetkellä parhaiten päiväohjelmaan sopiva aika treenille on kahdeksan ja kymmenen välillä aamupäivisin, niin salille ei ole mitään järkeä mennä vatsa tyhjänä. Aina sinne pari banaania, kinkulla tai juustolla päällystetyn ruisleivän tai edes palautusjuoman saa ahdettua vaikka väkisin. Ei ihme, että viimeinen ja kovin sarja jää aina vajaaksi: Tulee korkeintaan ykkösinä tai kakkosina se, minkä piti olla vitosen sarja.

- Ei ole mitään järkeä lähteä jokaisen treenin jälkeen pettyneenä, lannistuneena ja v*****ksen vallassa kotiin sureksimaan lopuksi päivää sitä, kuinka tästä ei todellakaan tule ikinä yhtään mitään. Epäonnistumiset kasaantuvat töhnäksi pääkoppaan ja rajoittavat kehittymistä. Pitäisi pystyä päättämään mieluiten jokainen treeni jonkinlaiseen onnistumisen tunteeseen. Tämä on täysin itsestäänselvää, jos valmentaa jotakuta toista tai vaikka kouluttaa eläintä, mutta kun aikuinen ihminen on itse oman tekemisensä vartijana, niin on se silti yhtä tärkeää.

Juttelin valmentajani (tai ehkä pitäisi sanoa neuvonantajani) kanssa siitä, onko väliä teenkö 5x5 sarjat aina alhaalta ylöspäin. Nostettu kokonaiskilomäärä on täsmälleen sama jos teen ylhäältä alaspäin. Valmentaja oli sitä mieltä, että ainoa ongelma on riittävä lämmittely. Ilman riittäviä lämpöjä loukkaantumisriski kasvaa liikaa raskaimmissa työsarjoissa. Sovimme siis pienistä muutoksista, joiden ansiosta jokainen sarja on mahdollista viedä onnistuneesti loppuun, jos vain laitan tarpeeksi yritystä peliin.

- Pipon kireys on suoraan verrannollinen palautumisen hidastumiseen. Jos huhtikuun kisaan osui kevään kuntohuippu, niin sittenpähän osui. Jos saan uuden huipun aikaan toukokuun kisaan, niin kiva juttu. Ei tämä oikeasti ole mitenkäään vakavaa. Tämä on harrastustoimintaa. Ajanvietettä.

Ei tästä ole toimeentulo kiinni.